Inspiratie

INSPIRATIE

Haring in de cloud

Van schip tot schap

Lees meer https://www.youtube.com/watch?v=M-GoeQezxIc

Onze partner Datask heeft op het GrafanaCONLINE 2020 event een presentatie gegeven over het verwerken van data uit een haringverwerkingsmachine in een INSYS Icom IoT EDGE Gateway. De data word verzameld uit de PLC, omgezet naar leesbare data in de EDGE router en vervolgens via MQTT middels een beveiligde VPN verbinding verstuurd naar de Cloud. In de cloud omgeving word deze data omgezet en worden belangrijke data zoals productiesnelheid, stilstandtijden, Alarmen en Events en OEE getallen opgeslagen in een Database. Vervolgens worden deze getallen middels een Grafana dashboard weergegeven.

Standaarden

Vanaf de eerste design schetsen tot de daadwerkelijke implementatie heeft slechts enkele dagen in beslag genomen. "Door gebruik te maken van bestaande systemen en Industriële standaarden voor communicatie konden we snel schakelen" aldus René de Theije van Datask. Wij hebben gebruik gemaakt van de MRO-L200 router. De INSYS routers zijn standaard voorzien van een Linux LXC container met bijbehorende Icom Data Suite. Hierdoor waren wij in staat snel te koppelen met de bestaande PLC. Daarna is het een kwestie van de PLC data uitlezen en omzetten naar bruikbare data. De data doorzetten naar de cloud kan veilig en snel middels MQTT berichten.

Vanaf dat punt kan alles eigenlijk remote gedaan worden. Het inrichten van de database. Het verwerken van de data, omzetten van gegevens naar bruikbare data. Dit alles kan remote gedaan worden. Hierdoor kan veel tijd en geld bespaard worden. Kijk alleen al naar de reistijd die je kan besparen.

Voordelen

Ook de klant ziet de voordelen van een dashboard in de cloud. "Wij werken al bijna volledig in de cloud met al onze IT systemen. Office365, ERP, CRM, alles is online beschikbaar. Daarom was het een logische keuzen om gebruik te maken van de Datask cloud omgeving", aldus Rick van de Berg. Rick is eigenaar van Innovotech, de machinebouwer die zelf de haringmachine ontworpen en geproduceerd heeft. We kunnen bijna 25% meer haring produceren met minder mensen en betere kwaliteit. Doordat we 2 machines gekoppeld hebben, kunnen we productielijnen met elkaar verglijken! Dit zorgt ervoor dat we overzicht hebben en beslissingen kunnen maken op basis van echte data, waar we voorheen slechts konden gokken naar de resultaten. We kunnen nu beter voorspellen hoe de productie zal verlopen en sneller produceren. "We gaan dit zeker uitbreiden naar andere machines in onze fabriek" aldus Rick van de Berg.

Wilt u meer informatie of hulp bij uw IoT project? Neem dan contact met ons op.

Gebruikte oplossingen

De routers van INSYS Icom zijn eenvoudig te configureren. Helemaal in combinatie met de VPN service. In enkele minuten online en remote te benaderen. Wim Peters Wim PetersWP Automation De veelzijdigheid van de INSYS Icom EDGE IoT routers zorgen ervoor dat wij elke machine veilig en remote kunnen benaderen. René de Theije René de TheijeDatask BV We wilden de data uit onze machines graag live in de cloud kunnen presenteren aan onze medewerkers en het management. Met behulp van een INSYS gateway kan dit heel eenvoudig. Rick van de BergInnovotech Previous Next